Väder:

Efter några dagar med kuling, storm och regnskurar, idag mest klart väder och svag, växlande vind. Från nordväst, stiltje till svag SV.

Vattenstånd kring normalt.










 

 

21-08-03

 

Tisdag

 

Rätt tid rätt plats och rätt väder

 

Ja, det brukar borga för en fin fiskedag. Den rätta tiden är förstås tidigt på morgonen nu. La nog ut det första kastet sådär 05:45. Fiskade fram till kl 09. Platsen spelar inte så stor roll eftersom det är de andra två parametrarna som är viktigast. På vilket ställe som helst egentligen. Idag var det förstås ett vadningsvänligt ställe eftersom det var frågan om det allra bästa sättet att fiska gädda. "Bästa"= Det sätt jag tycker är roligast. Därför får väl även vattenståndet räknas in under väder.

Vädret är kanske den viktigaste faktorn. Inte bara det som råder just under den aktuella dagen utan det har betydelse hur det varit tidigare dagar. Som i helgen, styv kuling och förmodligen stormstyrka ibland. Så idag var alla kringflytande alger som bortblåsta! Även de mikroskopiska hade skingrats och det var klart i vattnet. Bara det gjorde dagens fisketur till en angenäm upplevelse.

Men fisken då? Det är väl ändå det viktigaste, eller? Många å stora ska de va annars är det helt värdelöst. Så tycker kanske många. Visst och givetvis ingår de i ekvationen. I mitt fall vill jag även få med några bra bilder. Gärna på hoppande gäddor. Men så blev det inte idag:

Hoppade och skuttade gjorde den här gäddan men jag var lite för långsam med mitt triggerfinger. Nå, som sig bör hör gäddorna hemma i vattnet och ska vara så kort tid som möjligt uppe i luften så på det viset är det ju en lyckad bild.

Det gäller även för flugor. När jag började min flugfiskekarriär för ganska många år sedan började jag även binda flugor. Det liksom var ju två grenar av samma verksamhet. Skaffade böcker i ämnet, läste fisketidningar, både amrikanska, engelska och svenska och höll även på med lite kursverksamhet i min fiskeklubb. Då och även nu var bilderna på flugor tagna på land. Alltså torra; direkt efter lacken hade torkat skulle jag tro. Visst, det var ju även för att man skulle se alla lindningar, tags, butts och alla detaljerna. Särskilt på de klassiska, oftast engelska lax-och öringflugorna. Det är helt okej. Men. Det är ju hur de sedan ser ut i vattnet som är det viktigaste egentligen. Och där försvinner alla detaljerna och flugan blir bara en lite suddig, olikfärgad blaffa. Vad man borde ha gjort är att ta två bilder på samma fluga; en torr och en i vattnet. Kanske med undantag för torrflugorna...?
Det gäller fortfarande, tycker jag.

Som så här:

När jag var färdigfiskad och tänkte över resultatet kom jag på att jag fått upp precis alla intressenterna. Alltså ingen efterföljare, tappad eller någon som missat i hugget. Fem hugg och fem landade; inte dåligt. Ganska ovanligt.

En lyckad fiskedag för min del brukar även innebära en sån där fin gädda. Sådär mellan 3,5-4 kg. Så även idag:

Så här i efterhand; hemma, tycker jag den ser större ut. Men jag tar fram papper och penna ute i vattnet så fort fingrarna torkat och antecknar det jag tror den väger. Det första intrycket brukar ju vara det bästa så jag ändrar ingenting.

På tal om att ändra... Eller att inte ändra. Fortfarande ingår det i mina morgonvanor att ta ett kik på FishEco. Okej, inte för att jag har med det att göra men lite funderar jag på varför det ser ut där som det gör. Och har gjort i snart ett par månader. Det ser liiite rörigt ut...
Fast i och för sig har det hänt mig också att jag glömt att kolla hur det ser ut när jag lagt ut ett nytt dagboksblad. Att någon bild eller länk fattas. Eller stav- eller slarvfel och annat. För att inte tala om hur det ser ut på en pytteliten mobilskärm eller platta.

På tal om stavfel upptäckte jag ett idag på FishEco (21-08-06).  Det var en notis om en liten å utanför Helsingborg. Det påminner mig om en gammal skolhistoria. Där det faktiskt ingår både stavning och fiskar så visst hör den hemma här.
När jag gick i 5:te klass, skrev läraren ett ord på tavlan och frågade hur det skulle uttalas eller vad det betydde: Rååål stod det. Alla, inklusive jag själv, funderade och grubblade över detta. Ingen kom på det. Då sa läraren att det helt enkelt var de ålar som fanns i just Rååån. En liten å utanför Helsingborg. Och jag blev jättearg på mig själv. För familjen hade ju tältat flera somrar i rad just på Råå Vallar som campingplatsen hette. Och kanske fortfarande heter.  Och jag hade själv både sett och fångat små ålyngel just vid den ån! Min bror och jag följde den nog upp en bra bit från hamnen om jag minns rätt. Och gott om ålyngel fanns det lite var stans längs stränderna på den tiden.

Och nu stod det alltså Råån i artikeln på FishEco vilket alltså är felstavat. Eller kanske inte förresten.
En snabb nätkoll visade att man kan stava på det sättet men även varianten Råå-ån fanns. Tre konsonanter i följd tillåts inte; typ brännässla förutom i avstavning men ord med tre vokaler i följd är mer sällsynta. För att inte tala om fyra vokaler i följd.

Det här är den sista gäddan för dagen.

På tal om det där ovädret förra helgen råkade jag gå förbi en strand då och upptäckte detta:

Jag var helt civilklädd och var bara ute på en promenad. Däremot är den en strand där jag ofta passerat när jag är ute på vadningsfiske åt det hållet så jag vet att så här har den aldrig sett ut tidigare. Det måste vara tja...? Hundratusentals döda musslor uppspolade på sandstranden. Vad kan det bero på?

 


Fiskejournal 2021
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2021-08-03 Gädda Vadningsvänligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o svag NV 06:00 Nej
2021-08-03 Gädda Vadningsvänligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o svag NV 06:20 Nej
2021-08-03 Gädda Vadningsvänligt ställe 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o svag NV 06:45 Nej
2021-08-03 Gädda Vadningsvänligt ställe 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o svag NV 07:00 Nej
2021-08-03 Gädda Vadningsvänligt ställe 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Sol o lugnt 08:50 Nej



Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions