Väder:

Tidigare både hög- och lågvatten, mest mulet och regnskurar.

Idag mulet och ganska milt. Måttlig sydvästlig vind.

Lätt högvatten.










 

21-11-10

Onsdag

 

Fiske som förr

 

 

Ja, faktiskt. Om man går tillbaka några år i min fiskedagbok lär man finna flera avsnitt där jag klagar på att det hugger för många gäddor. Hela tiden! Så pass att det blir tråkigt och jag uppsöker andra ställen med färre gäddor.

Så blev det även idag på det första stället. Men givetvis blev jag glad, fattas bara. Och att flera var så pass stora. En välvillig tolkning kan vara att en population av gäddor mellan 3 och 4 kilo nu kommer att väga så där 5 till 7 kilo nästa år...?

För är det någonting jag saknar är det en på 6-7 kg eller däröver. Att jag inte har haft kontakt med någon på flera år beror på (tror jag) att de är så pass sällsynta häromkring att ingen har råkat få syn på min zilverzara. Eller jag har fått syn på någon för det hände ju titt som tätt förr att man kunde se någon bjässe som följde efter flugan. Eller ibland som bara stod på botten eller simmade omkring.

Moving on:

FishEco... Ibland men absolut inte ofta brukar jag kommentera en del saker jag ser där. Som nyligen råkade jag få syn på en rubrik som jag, lägg märke till, kopierar:

"Swedish Pike League – King of Mälaren agvjord ny rakning ute nu!"

 

 Först  är det själva namnet på fisketävlingen man kan ha synpunkter på. Okej, jag vet att fiske i allmänhet och kanske tävlingsfisket i synnerhet är lite grabbigt. Åtminstone för min del förstärks det intrycket när det även talas om rakning. Även om det tydligen är så att kvinnor rakar sig minst lika mycket som karlar nu för tiden och framför allt på större ytor men ändå.
Men om en kvinna skulle ställa upp i den tävlingen och vinna, hur kul skulle hon tycka det var att kallas för kung? Just när det gäller Mälaren finns ju redan en passande titel, nämlingen Mälardrottning.  Så till nästa år tycker jag de byter namn till något mer könsneutralt som visar att även tjejer är välkomna.
 Okej, nu är det som de stavar det; "agvjort".

Åh, en annan stor händelse ägde rum idag, fast givetvis enbart i min lilla värld av fiske. Idag var det premiär för mina nya vadare. Andasvadare! Visserligen efter en kort testning i förra veckan. Jag vet inte riktigt vad jag föredrar mellan de två sorterna. Det finns för- och nackdelar med bägge typerna. Nackdelarna med andasvadarna är att de envisas med att ha separata kängor samt att man måste ha tjockare lager kläder under för att inte frysa. Jag hade ett par för ganska många år sedan där andasvadarna gick över till neoprenstövlar nertill. En väldigt bra kompromiss, tyckte jag. Just nu finns det inga sådana på marknaden vad jag vet. Tidigare fanns en sådan men den kostade upp mot 10 000:-.

Bägge sorterna börjar läcka ganska snabbt enligt mina erfarenheter. Särkilt i baken där det finns flest sömmar. Men det är lättare att upptäcka hål och sprickor i andasvadare, tycker jag. Ficklampstricket:
I ett mörkt rum för man in en ficklampa inuti vadarna, sätter lampan mot insidan av materialet och för den fram och tillbaka där den misstänkta läckan finns. Då syns det tydligt. En jobbigare variant är att stoppa in huvudet ivadarna och lysa med ficklampan utifrån. Rekommenderas inte.
Att fylla dem med vatten och se var det sipprar ut kan man också göra men det är ganska omständligt.

Jag upptäckte en bra finess på mina, eller det kanske finns på alla nu för tiden. Nämligen att nertill fanns liksom inbyggda överdrag som man häktade fast på kängornas översida. Det hindrade grus och sand att sjunka in i kängorna. Fiffigt. Men den där lilla upphängarkroken där man lägger upp slingor av löslinan får man själv limma på.

Jag brukar ta fram kameran och göra den beredd så fort jag får på en gädda. Ibland lyckas man ta en bra bild och ibland tycks det omöjligt. På de här två följande bilderna uppstod en viss missfärgning men de får duga ändå:

Okej, jag vet det är vanskligt att göra sig lustig över andras stav- eller tryckfel för det kan mycket väl komma tillbaka och bita en själv i baken. Men det här är en privat, helt gratis hemsida medan FishEco görs av en professionell firma mot betalning, antar jag. Använder de inte stavningskontroll? Det gör inte jag men det är för att det inte finns någon på det program jag skriver i. Tyvärr.

Jag använder Microsoft Expression Web 4 och där finns ingen svensk stavningskontroll så det gäller för mig att läsa igenom det skrivna noga. Mer än en gång och ändå är det lätt att fel slinker igenom.

 

När man hanterar så pass många och så pass stora gäddor är det lätt hänt att små olyckor inträffar. Dagens sista gädda sprattlade till precis när jag lossade gälgreppet för att släppa tillbaka den. Det resulterade i den här klassiska bilden:

 

Jag känner mig faktiskt lite mallig över den här fiskrapporten. Fast vänta nu lite...
Tänk om tävlingsfiskare upptäcker den och slår larm! Nu finns det åter gott om gädda i Karlskrona och nu är det läge att anordna nya tävlingar där! Men jag tror risken är liten. Jag tycker jag gör vad jag kan för att tävlingsfiskare ska sky min hemsida som prostatacancer kombinerad med covid 19. Om det ens heter hemsida nu för tiden. Sajt tror jag är mer rätt att kalla den. För med tanke på hur uselt detta års tävlingsfiskande i Blekinge har varit tror (och hoppas) jag de gett upp.



Fiskejournal 2021
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2021-11-10 Gädda Första stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 08:20 Nej
2021-11-10 Gädda Första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 08:30 Nej
2021-11-10 Gädda Första stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 09:00 Nej
2021-11-10 Gädda Första stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 09:15 Nej
2021-11-10 Gädda Första stället 3,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 09:20 Nej
2021-11-10 Gädda Första stället 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 09:45 Nej
2021-11-10 Gädda Andra stället 2 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 10:00 Nej
2021-11-10 Gädda Andra stället 4 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 10:20 Nej Cirka 83 cm
2021-11-10 Gädda Andra stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 10:30 Nej
2021-11-10 Gädda Andra stället 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 10:40 Nej
2021-11-10 Gädda Andra stället 3 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o frisk SV 11:00 Nej


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions