Mina stationära privatgäddor

 

Nedan skall jag hävda en teori om gäddans vandringar eller snarare brist på vandringar eller om man så vill benägenhet att återvända till samma plats. Helt ovetenskapligt och med ett litet underlag kommer jag att visa på att så är det i alla fall. Men tre samstämmiga händelser utgör ju bevis för en trend, lär vi oss från radion. Att jag i och med det får tillfälle att visa häftiga fiskebilder och skryta över (relativt) stora gäddor har absolut ingenting med saken att göra.

Fallstudie No 1:

Hösten -98, närmare bestämt den 17/10 fick jag en ordinär femkilosgädda på Almö östra kuststräcka.

Så här ser den ut.

Nästa år, 1999 fick jag på nästan exakt samma ställe en drygt sjukilosgädda. Naturligtvis på fluga såsom alla gäddor som förekommer här.

Sju kilo fin gädda!

Som framgår av fotots egen text tog jag den 991027.

Fallstudie No 2:

981021 tog jag en gädda som bokfördes till 6 kilo. Den såg ut så här:

Fet och fin. Mycket finare än själva bilden.

Lindögäddan -98

991019 fick jag en gädda på så gott samma ställe i samma storlek. Tyvärr hade jag inte kameran med mig vid det tillfället så något bildbevis har jag inte. Om nu foton i dessa bildbehandlings- och manipuleringstider skulle utgöra bevis för någonting. Antagligen kan man till och med ändra den där röda datumtexten. I det hänseendet får jag hänvisa till sportfiskarens erkänt omvittnade sanningsenlighet med sina fångster och låga benägenhet att övervärdera vikten på landad fisk. Är det därför det ofta ligger med en uppfälld tumstock på bilderna, undrar kanske någon?

Bäste någon, svarar jag då; nej, det beror på att jag var med i en dagstidnings fisketävling.

                                                               Tävling!

Lugn, jag vet att det betraktas med ungefär samma avsky och skepsis bland flugfiskare som det kanske ännu fulare ordet "trolling" och det med rätta! Men här gäller det catch & release och Sydöstran heter den Blekingetidning som tagit det förtjänstfulla initiativet. Samtliga gäddor här avbildade lever och släpptes tillbaka. Ett onödigt påpekande kanske, eftersom jag näppeligen annars kunnat få dem igen nästföljande år. Så kommer vi då till det sista beviset:

Fallstudie No. 3:

5,5 kilo bokförde jag den här till. Fin bild, va!

 

Den här, nästan sexkilosgäddan tog jag den 27 september -98 och gissa vad som hände den 25 oktober nästa år?

Jo på metern när, exakt samma plats, högg en sex och ett halvtkilos gädda! Stället kallas Gökalv och är en grund vik med sandbotten som även nyttjas som badplats om sommaren. Längst in mynnar Ronnebyån och det sägs att där även finns öring och regnbåge även om jag aldrig stött på några sådana bifångster där. Ett av mina favoritställen eftersom det är så lättvadat. Det är också ett populärt promenadstråk och när jag lotsat in gäddan till land för att plåta den, såg jag att jag haft publik. Raskt bad jag en av åskådarna att fotografera mig tillsammans med gäddan. Här är resultatet:

Lägg märke till den ljusa sandbotten.

 Som tur var sprang han inte iväg med kameran utan tog denna fina bild.

Ja, det var mina tre bevis för att gäddan återvänder till samma plats år efter år, så länge den är vid liv vill säga. Det slutgiltiga beviset lär jag väl få nästa höst, det vill säga år 2000. Kanske landar jag tre stycken åtta till niokilosgäddor på samma ställen då...?
I så fall lägger jag till en kommentar om det här då.

Hur det gick i fisketävlingen?

Äsch, det var ju inte om det som detta skulle handla om!

 

Tillbaka

 ©Gagnekulla Network Productions