Styrelsemöte

 

 

Just det, så här går det till på ett typiskt styrelsemöte i Nättraby Sportfiskeklubb. Kanske det även är typiskt för andra klubbar och föreningar...?

 

Det här mötet ägde i alla fall rum torsdagen den 11 januari 2001 i vår lokal på Trädgårdsvägen i Nättraby. Just lokalfrågan är ett brännande problem och stor fråga hos oss under många år. Vi kommer till det.
Först några ord om min roll i det hela; Jag har sedan många år posten som kassör. Det är ungefär det enda av värde jag uträttar för klubben. Ty i vår klubb bör man nämligen helst ha någon handfast utbildning som byggnadssnickare, lastbilschaufför, murare, elektriker, plåtslagare eller grävmaskinist för att riktigt komma till sin rätt. Samt olösta fritidsproblem...
Som tur är finns det andra i klubben som är betydligt bättre utrustade både med praktiska färdigheter, tid och offervilja för klubbens bästa. Under årens lopp har vi nämligen haft ett flertal stora projekt på gång. Och ständigt verkar det vara samma kärna av hängivna entusiaster som utför huvudparten av jobbet medan vi andra stannar hemma men ändå får njuta frukterna av de andras slitsamma arbete. Vi som "inte har tid"...
Känns det igen?

För att ge en bakgrund och för att det är lite av en tragikomisk historia vill jag gärna berätta om våra vedermödor med klubblokaler genom åren. OBS, detta är min version och här skriver jag ju precis som jag själv vill! Jag bara menar att jag kan ha missuppfattat något skeende eller detalj men på det stora hela stämmer det nog.
Likaså när det gäller själva styrelsemötet gör jag kanske en personlig tolkning. 

Här började det för över 20 år sedan. I ett hus som låg i närheten av kommunägda Villa Fehr i Nättraby. Det var vår första klubblokal och där bodde vi gratis såsom ideell förening med till och med ett litet föreningsbidrag. Där levde vi lyckliga i många, många år...

De första tecknen på bistrare tider ute i samhället märkte vi i slutet på 80-talet då plötsligt kommunen ville ha hyra av oss. OK, tyckte vi och betalade den måttliga hyran på ca 500:-/månaden. Vi höjde avgiften från nästan ingenting till ett par hundralappar.
Så gick några år...
Så kom dråpslaget; Kommunen ville spara ordentligt. Huset vi delade med ett par andra klubbar tillhörde det stora Villa Fehr, eller Gamla Kommunalhuset där det hade varit ungdomsgård i många år.
Men det var för dyrt att ha fritidsledare anställda. Bort med dem och bort med ungdomsgård. Bort med fiskeklubbar och andra ideella föreningar! Här skulle sparas.

Så vi ställdes helt plötsligt på bar backe.

Men klubben har resurser i form av ett stort lokalt kontaktnät och efter lite sökande fick vi erbjudande att hyra in oss i Åvillan i närheten. Den drivs av Folkets Hus-rörelsen och kontrakt tecknades. Vi flyttade dit och installerade oss. Med ungefär fördubblad hyra...
Hade vi något emot att dela lokalen med en rollspelsförening...?
-Tja, OK sade vi. Så gick knappt ett år.

Under tiden hände det i det lilla samhället Nättraby att de började få ökande ungdomsproblem. Gängbildning, ofog, skadegörelse och sådant. Stor förvåning hos alla.

Ungdomen hade ju ingen stans att vara! Något Måste Göras!

Plötsligt skulle fritidsledare anställas och ungdomsgård öppnas. Gissa var...?
Just det, kunde vi tänka oss att dela Åvillan med ungdomsverksamhet...?

Nej, det kunde vi inte. Plötsligt stod vi på bar backe med vårt pick och pack igen. Men klubben har resurser i form av lokala nätverk och Kalle ordnade fram huset på Trädgårdsvägen åt oss.

Där kunde vi få husera i ett eget utrymme på andra våningen. Rymligt och bra på alla vis. Förutom hyran då som så småningom översteg vår budget. Den var nämligen kopplad till oljepriset och till slut blev läget ohållbart. 

Tidsmässigt befinner vi oss nu år 2000. Men klubben har resurser i form av lokala nätverk.

Nu blev det tal om den så kallade Ekbergska villan. Ett hus inte så långt från Trädgårdsvägen, passande nog vid Nättrabyån. Perfekt läge alltså.
Men...
Ekbergska villan är ett fornminne från 1800-talet och ingenting har gjorts vid det sedan dess heller. Nu skulle det rustas upp i Hembygdsföreningens regi. 
Ville vi vara med skulle hyran inskränka sig till futtiga 2000:-/år!
Helt perfekt för oss, visst!
Det var bara ett problem. 

Kommunen hade inga pengar och arbetet skulle ske helt ideellt. Och det var vi (bland annat) som skulle stå för arbetet. 


Men den billiga hyran lockade och flera duktiga medlemmar i klubben började jobba där för att vi inte skulle missa tåget. Men detta orsakade vissa frågetecken och visst rabalder i klubben. 

Utvändigt ser den fin ut, Ekbergska villan. Men invändigt...
Enligt de sakkunniga, och det har vi gott om i klubben, skulle allt behöva göras om inifrån till stora kostnader och under lång tid. 
Ingen visste heller hur lång tid det skulle ta för att få huset inflyttningsklart och en del tyckte det var väl magstarkt att vi skulle betala hyra samtidigt som vi jobbade på huset. Det skulle innebära dubbla hyror kanske upp till 3 år framåt.
Till det kommer in i bilden att en del entusiaster hållit på under ett par års tid att bygga en stuga uppe i Norregöl och ett hus till var bara too much!
 Det verkade som om ingen hade tid att fiska längre. 
Det skulle väl vara jag då, som inte engegerat mig varken i stuga eller hus.


Läget blev kritiskt men som tur är har klubben resurser i form av lokala kontaktnät! 

Janne Lindgren hade luskat fram en ledig lokal uppe i Johannishus. En egen byggnad i anslutning till Pallfabriken där. För bara en tusenlapp i månaden skulle den bli vår. Så är läget för tillfället. Så är också bakgrunden till detta styrelsemöte. Än så länge befinner vi oss i huset på Trädgårdsvägen:

Jag anländer tillsammans med ständige junioren Anders Hagman några minuter i sju. 

Janne och Bernt är redan på plats. Bägge är pensionärer och har väl inget annat för sig kan tänkas. 

Det är lite av ett problem för oss. Vi blir allt äldre och på sista årsmötet fick vi höja avgiften för pensionärer som varit löjligt låg sedan starten. Och de har råd med det! 

Bernt ser lurig ut och avslappnad ut. Funderar säkert på en dräpande kommentar.

-Har kassören skaffat en dyr digitalkamera...?
 Inte konstigt att klubbens ekonomi är så körd i botten!

Eyvind till höger, ler åt Bernts spydigheter. 

Så anländer de en och en. Här kommer självaste herr ordföranden Christer Karlsson med klubba och mapp. Han skall leda kvällens förhandlingar. 
Här är sekreteraren Stig Svensson på intågande. Lägg märke till klubbens loggo på portföljen. 
Ordförande Christer har redan lagt klubban beredd framför sig och plockar fram dagordningen.

-Har alla kommit? 
-Nej, Kuno har fått förhinder. Han är i Växjö idag. 

Sist anländer Karl-Erik Andersson, också nybliven pensionär och således har han ont om tid och kommer med andan i halsen. 

Så begynner då kvällens möte med det högtidliga öppnandet och välkomnandet. Stig läser upp förra mötets protokoll och "kan vi ta det till handlingarna?"
Ja, det kunde vi. Som vanligt.


Så är det min tur att redogöra för klubbens ekonomi och hur många medlemmar det är som betalt in avgifterna hittills.
"Sammanlagt är det 22 stycken, varav 20 till Norregöl", rapporterar jag. 
-Aaah... det var inte riktigt bra.... 
Man hade hoppats på flera. Men än är det tid för medlemmarna att göra sin plikt. Tiden är fram till sista januari och än är det många dagar dit. 

 

 

Den här tiden är min jobbigaste med åtskilliga kuvert från postgirot att ta hand om. Allt ska bokföras och kontrolleras. Alltid är det någon som betalat fel. Klubbens ekonomi är faktiskt körd i botten och medlemmar fick till och med lägga ut pengar ur privat ficka för att finansiera några bryggsektioner till Norregöl förra året. Det var Janne igen som fått nys om det billiga kapet från en båtförening som skulle göra sig av med de gamla. 
Så hur skall jag betala igen dem? Nästa gång skulle jag ha med mig pengar, beslöts det. 5000:- ur Norregölskassan, hur mycket blir då kvar till fisk...?
Ja, det får vi se vid nästa möte. Eyvind hade i alla fall utverkat tillstånd för 500 kg i år. Vi får se om vi får råd att köpa in alla.
-Ska vi ha "Flugfiske i Norden" i år också, undrar ordföranden.
-Javisst, svarar alla, Christer klubbar och jag får räkningen.

Nästa punkt på dagordningen är Fiskevattenskommittén. Därför lämnar Christer över ordet till KEA. Eller Kalle Torrfluga som hans riktiga namn lyder. KEA är nybliven pensionär och lägger ner ett omsorgsfullt och uppskattat arbete med att dokumentera, rita diagram över, samla in information, skriva ner prognoser och hålla koll på ekonomin över arbetet uppe i Norregöl. Det är hans förutvarande militära stabsarbete som går igen. Allt sätts ihop till snygga dokument som läses upp här på styrelsemötena. 

-Hur många sidor är det idag, undrar Christer.
-Bara 14, svarar KEA.
-Aha...

Men redan efter en timme kan Christer ta bort handen från örat och vi kan gå vidare till nästa punkt.
Som handlar om nya medlemmar till Norregöl och arbetsdagar därstädes. Vi har ett tak för nya medlemmar uppe i sjön men än är det för tidigt att säga hur stort utrymmet är för nya, eftersom alla gamla ännu inte betalt. Ett ständigt bekymmer är hur få andelsmedlemmar i sjön som hörsammar kallelsen till arbetsdagarna uppe i sjön. Det brukar aldrig vara så få fiskande uppe i Norregöl arbetsdagarna så utskicken läses åtminstone...

Nästa punkt är cirkusen kring våra klubblokaler, kontrakt och uppsägningar.
Christer läser upp förslag på uppsägningar. Både för lokalen vi för tillfället befinner oss i samt för Ekbergska huset. Det är kompetent gjort och vi godkänner bägge två texterna.

 

 


Nästa punkt är verksamheten under året. Först skall det flyttas. Vi börjar bli vana och Stig erbjuder sig att köra lastbil. Förslaget antages tacksamt för det betyder att vi bara behöver köra en gång. Det skall ske någon gång i början av februari. Transporten gäller alltså till den ny-nya lokalen uppe i Johannishus. 

Vi skall även fiska under år 2001, hur underligt det än kan låta. Trollemölla nämns igen. Genast börjar pratet: "Minns ni den gången då... 

Bernt, nu om möjligt ännu lurigare och ännu mer avslappnad:
-Jag glömmer aldrig när XXX XXX gjorde bort sig. Han skulle ta kort och backade och backade. Till slut backade han ner i nedre dammen! Den kameran fungerade aldrig riktigt igen efter det badet!
Och den gången när...

Många är minnena förknippade med Sveriges allra bästa hyrvatten. Som det var då en gång. Under många år på främst 70 och 80-talen åkte vi dit flera gånger om året. Så inträffade en gradvis försämring som tyvärr blev allt värre. Inte ens de allra största ivrarna (bl.a. jag själv) kunde anse det försvarbart att betala så stora summor det dock rörde sig om för främst gamla minnens skull.
Nu når oss dock hoppfulla rykten om att en förbättring har skett. Lennart ligger i underhandlingar med Jörgen där nere, spörjs det om och en intresselista anbefalls.

Skall då Trollemölla räknas såsom den traditionella vårturen med övernattning? Hur är det egentligen med Bergets sportfiske i Eksjö? Skall vi inte dit också i år...
Diskussion och prat följer. Många är sugna att åka dit och det ena utesluter ju inte det andra, kommer vi fram till. En intresselista om Berget skall också sättas upp, så får vi se...

Efter beslut om när nästa styrelsemöte ska äga rum, förklarar ordförande Christer mötet avslutat och tackar för visat intresse. 
Folk reser sig och sträcker på benen.

Stig plockar ihop sina papper och funderar säkert över formuleringar han senare skall skriva ner i protokollet. Rökarna utvisas ur lokalen och är på väg ut.

Klubbmästare Eyvind aviserar att kaffe med krans är klart. Efter en liten stund återsamlas alla runt fikabordet.

Styrelsens ledamöter fikar här upp styrelsearvodet.

Nu har det övergått till mer allmänt prat, tittande i tidningar och fiskesnack. 

Anders ser fundersam ut... 

Är det något han undrar över...?

Som sig bör vänder sig klubbens junior Anders Hagman till sina äldre och mer erfarna fiskekamrater med frågor när han kommer till något avsnitt i fisketidningen han inte förstår så bra. Kalle ger här sin syn på saken och Anders kan bara storögt lyssna till visdomsorden.

 

Ja, så kan det gå till på ett styrelsemöte hos Nättraby Sportfiskeklubb.

Det skulle inte förvåna mig så värst mycket om folk i andra klubbar åtminstone i några avseenden kände igen sig lite.

Tonen är oftast skämtsam och skratten duggar tätt. Fast...
hm... Jag hoppas ingen tar illa upp när jag själv försöker skämta till det lite...
När det gäller KEA och hans skrivelser. Där överdrev jag våldsamt; det var naturligtvis inte alls 14 sidor utan i själva verket bara 7...

Många bilder blev det. Lång tid tar det att ladda ner dem men den stunden kan man ju ägna sig åt att läsa texten.

 

Tillbaka till Huvudmenyn

©Gagnekulla Network Productions