Väder:

Minusgrader eller snarare en eller en halv på förmiddagen. Mulet och svag nordvästlig vind.

Superlågvatten på cirka 30 cm minus.










 

 

18-03-10

Lördag

 

Inte riktigt än...

 

 

Nä, än var det inte riktigt dags för fiske. Vilket jag märkte när jag ändå körde iväg ner mot kusten. Iklädd vadare och fullt utrustad. Fast jag valde fel ställe på fel dag, kan man säga.

 Som i går hade varit lite bättre för då rådde åtminstone plusgrader hela dagen och hade jag kört åt andra hållet ännu lite bättre. För åt det hållet fanns det betyligt mer öppet vatten. Här är det ju så att när jag kommer hemifrån; Gagnekulla två mil norr om stan, kan jag antingen köra västerut eller österut om jag inte vill in till själva Karlskrona och det gäller att välja rätt.

Visst, det betyder otur att vara vidskeplig vilket jag egentligen inte är. Men gör man sig det här besväret kan man lita på att man inte kommer att få någon mer havsöring på ett tag:

Jag har alltså gjort en markering på spöt 50 cm från spöänden. För, trots vad det står på måttbandet, tänker jag nog ta livet av alla havsöringar som är längre än så. Alla jag får alltså. Alla noll. Det är mer statistiken som talar för det och inte att jag är skrockfull.

Men jag har ett svagt minne av att just när det är extra stor snösmältning och extra skjuts i åarna, att jag haft lite bättre havsöringsfiske än annars. Och i år är det verkligen jätteextra mycket smält- och regnvatten som ska ut i havet. Lämnar de åarna tidigare då?

Nu fick jag inte ett enda napp, efterföljare eller virvel. Inte ens att jag skrämde ut en endaste fisk när jag vadade. Men OM hade det säkert varit en öring. För idag var det bara en kort sträcka utomskärs där det var öppet vatten och lämplig att befiska:

Fast givetvis är det öppet vatten runt alla utsidor på öarna och även kring själva Karlskrona. Kring staun beror det nog till stor del på Polenfärjorna och Aspöfärjan som håller vattnet öppet. Men stället jag valde idag låg i lä och i superlågvattnet blev det väldigt vadvänligt. Men kallt och isbildning i spöringarna.

Ja, jag försöker faktiskt fiska lagligt när det gäller minimimåtten för havsöring. Till skillnad mot en hel del andra:

Även om det mest är ål som det pratas om i artikeln. Anledningen till att jag tar med den är att merparten av de där 360 tjuvfiskeredskapen har draggats upp här i Blekinge. Redan i augusti hade de redan fått cirka 200 nämligen enbart här i Blekinge. (Se mitt dagboksblad från 17-08-02 om någon är intresserad)

Om jag tolkar det hela rätt är enda anledningen till att de fick en så pass stor fångst, att Kustbevakningen hjälpte till. För jag misstänker starkt att tjuvfiske hamnar vääälidgt långt ner på prioriteringslistan hos de flesta myndigheter. Jag hoppas de kommer att lyckas. Likaså hoppas jag att jag får bevittna själva jakten. För en sådan ska det ju bli, enligt rubriken. 
Det hade varit kul att fotografera hur en ilsken drönare surrar kring huvudet på en tjuviskare i full färd med att vittja sina olagliga garn. Jag vet ju hur drönarteknoligin har utvecklats. Hur de används i krig och är bestyckade. Nu kanske man inte ska hoppas på att de öppnar eld med kulsprutor mot marodörerna men det hade nog verkat avskräckande, är min gissning.
Se där ytterligare en anledning till att noga mäta sin havsöring på ett tydligt och lagligt sätt innan man tar den tillvara. För det kanske blir nästa steg i kampen mot olaga fiske med den nya tekniken. Fjärrövervakning från satelliter! Ta det gärna som ett tips förresten. Det har man ju sett i exempelvis "Homeland" hur de kan zooma in extremt tydligt från enorma avstånd så de säkert till och med kan läsa av namn och AFTM-klass på mitt spö!

Nä, ingen som helst fisk idag. Det gick alltså inte heller att köra inomskärs till något bra gäddställe för där låg isen kvar.



Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions