Väder:

Mest mulet och måttlig, nordlig vind. Framåt förmiddagen något mojnande och någon solglimt.

Vattenståndet låg under det normala.










 

20-06-15

Måndag

 

Sommarfiske

 

 

Eftersom jag inte har så mycket att berätta om dagens fiske, passar jag på att åter reta mig på det nya sättet att mäta vattenståndet här i Östersjön.
Jag skulle tro att om man visade den här bilden för 100 vanliga människor och frågade dem om de trodde det var A, Högvatten B, Normalt eller C, Lågvatten , att en överväldigande majoritet skulle svara att det var lågvatten.

Men det rätta svaret enligt RH 2000 är att det är högvatten. Cirka 8 cm över.

Jag förutsätter att alla som håller på att fiska, köra med båt eller bada i Östersjön är väl införstådda med det nya sättet att mäta vattenståndet och inser fördelarna. Om inte har jag kopierat över några lättförståeliga förklaringar från SMHI:

"Varför anpassas nollnivån till Rikets höjdsystem RH 2000?
Det underlättar om djupuppgifter i sjökort anges i samma referenssystem som uppgifter om aktuellt vattenstånd eller i prognoser och varningar för höga och låga vattenstånd till havs. Det underlättar även med en gemensam nollnivå vid arbeten som innefattar mätningar från både land och hav som t.ex. infrastrukturprojekt eller vindkraftbyggen.
Vad innebär landhöjningen?
Landhöjning innebär att land och havsbotten långsamt höjer sig. Landhöjningshastigheten varierar mellan olika platser och är störst i området runt Norra Kvarken. Där är landhöjningen snabbare än höjningen av havsnivån, varför djupet blir grundare över tid. I södra Sverige stiger havsnivån något snabbare än landhöjningen, vilket upplevs som en landsänkning eller en höjning av havsytan."

Obstinat som jag är, kommer jag även i fortsättningen ange vattenståndet som det ska vara. Fast nu i lite mer allmänna ordalag.
 

Med det avklarat är det bara att konstatera att det för min del nog inte blir så mycket fiskande resten av sommaren. Jag har inte tillgång till båt nämligen och det gör att fisketillfällena nog blir få. Man får passa på som idag, då det är mulet och SMHI förutspår regn. Och inte minst också som idag, lite extra tidigt på morgonen.

Fast något regn syntes inte till under tiden som jag var ute.

Det blev trots all, en riktig trevlig fiskeupplevelse. Befiskade en lång sträcka i sned medvind. Den är ganska långgrund och nu när det var lågvatten (F*ck you, RH2000!) fick jag vada långt ut ifrån land för att komma till passande djup.

Och precis som det brukar vara fanns gäddorna koncentrerade på en liten plätt, kan man säga. Förr i tiden, innan så där 2018, fanns de mer utspridda längs hela sträckan men nu för tiden är det sällan det finns några utom just där. Där landade jag samtiga, hade några efterföljare och ett par hugg.

Jag fick förresten ytterligare en indikation nyligen på att nu har verkligen gäddfisket gått i botten här omkring. Varje år brukar lokaltidningarna publicera en särskild sommartidning, här kallad "Sommar i Blekinge 2020". Där samlar man ihop allt som ska hända under sommaren. Från minsta byamarknad, loppisar, skördefester, matmarknader, evenemang och stadsfester för att locka hit turister. Visst, just i sommar är det mesta inställt pga pandemin men just den aktiviteten som inte påverkas så mycket av den, saknas helt i år. Just det, gäddfisket. Eller vilket fiske som helst. Tror inte ens Mörrumsån var nämnd.
Det brukades alltid förr få några sidor "ett av världens finaste gäddfiskevatten" minsann.

Men det var då det:

Den här bilden tog jag i juni 1978. Kolla gärna in utrustningen. ABU Delta och ABU Lapplandia. Spöet i massivt glasfiber, tungt och svajigt som attan. Jag brukade sedan säga att har man lärt sig flugkasta med det spöet kan man kasta med vad som helst i spöväg. Då var jag så gott som helt ensam om riktat flugfiske efter gädda.  Ähum... Eeh... Nja...?

Nej, catch and release kanske man inte hade börjat med riktigt än... För min del dröjde det nog några år in på 80-talet innan jag började släppa tillbaka gäddorna. Det var en liten trevlig inkomstkälla att sälja gäddor nämligen men mer och mer fick jag dåligt samvete. Mer om det finns i mitt fiske-CV.

 



Fiskejournal 2020
Datum Art Plats Vikt Bete Båt Vadande Flugspö Fluglina Väder Tid Död Anmärkning
2020-06-15 Gädda Långgrund vik 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig N 06:50 Nej
2020-06-15 Gädda Långgrund vik 1,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig N 07:00 Nej
2020-06-15 Gädda Långgrund vik 1 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig N 07:10 Nej
2020-06-15 Gädda Långgrund vik 2,5 Zilverzara Nej Ja Guideline EXP4 AFTM 3 Flytlina Mulet o måttlig N 07:25 Nej På bild


Praeteria censio Contentio piscatori esse delendam (kökslatin fritt efter Cato d. ä.)
Tillbaka   ©Gagnekulla Network Productions